În primele nouă luni ale anului au fost date, în toată țara, aproape 40 de mii de autorizații de construire de locuințe. Majoritatea, adică peste 70%, sunt pentru mediul rural. Iar cele mai numeroase – pentru zonele din jurul Capitalei unde, în ciuda pandemiei, s-a construit masiv.
Potrivit Institutului Național de Statistică, comparativ cu anul trecut, pentru aceeași perioadă, numărul autorizațiilor a crescut cu 30%.. După un scurt blocaj la începutul crizei sanitare, dezvoltatorii imobiliari au prins curaj.
„Terenurile în zona rurală sunt mult mai ieftine decât în marile orașe, și-atunci dată fiind și pandemia, oamenii simt nevoia să aibă terasă sau loc mai mult pentru lucrul de acasă. Ce mă îngrijorează – numărul de autorizații a crescut, dar suprafața utilă a scăzut”, a explicat un reprezentant al Asociației Investitorilor Imobiliari din România.
Interesul mare pe piața imobiliară se vede și în numărul de credite imobiliare luate de oameni.
Din datele Băncii Naționale de la final de septembrie reiese că împrumuturile ipotecare au crescut cu 13%, față de aceeași perioadă din 2020. Specialiștii bancari ne atenționează să fim foarte atenți atunci când ne gândim să apelăm la un credit deoarece dobânzile bancare sunt în urcare că urmare a inflației în creștere.
„Vor crește cu siguranță pentru că inflația e foarte ridicată și e singura armă a BNR pentru a opri puțin din inflație. Dacă te gândești la un ipotecar, cel mai bine e să-l faci cu dobândă fixă și să plătești în avans cu reducerea perioadei și să scapi dacă se poate în perioada de dobânda fixă de tot creditul pentru a nu avea aceste variații la dobândă”, a spus un analist financiar.
Deja, Banca Națională a anunțat că, începând de anul viitor, va înăspri regulile pentru creditare pentru cei care își cumpără cu credite ipotecare o a două locuință.
Sursa: Stirile ProTV