Foarte multă lumea se întreabă care sunt motivele pentru care prețurile din piața imobiliară au crescut în ultima perioadă, dar și care vă fi trendul în viitorul apropiat.
Vedeți care sunt principalele motive pentru care, în ciuda pandemiei sau a războiului, prețurile continuă să crească.
1. De mai bine de un an, inflația generalizată se regăsește deja în costurile materialelor de construcții, care reprezintă un procent semnificativ din prețul acestora.
2. Întârzierile masive pe întreg lanțul de aprovizionare, generate inițial de restricțiile de Covid-19 și mai nou de conflictul ruso-ucrainean duc, de asemenea, la creșteri de costuri.
3. Majorarea dobânzilor pentru creditele cu care dezvoltatorii imobiliari se finanțează, corelată cu întârzierile cauzate de stat, cresc timpul de închidere a unui proiect.
4. Inflația galopantă, estimată să ajungă la 20% în 2022, va genera o cerere ridicată din partea investitorilor, pentru protecție în proprietăți calitative.
5. În perioade de stagflație sau chiar dragflație (în care ne confruntăm cu inflație crescută și scădere economică), real estate-ul rămâne unul dintre principalele refugii, datorită siguranței ridicate.
6. În contextul unei scăderi economice, dezvoltatorii care nu vor fi competitivi din perspectiva prețurilor și nu vor avea concepte adecvate nu vor putea să construiască și vor amâna ofertele, astfel încât oferta calitativă va scădea.
7. În contextul scăderii semnificative a cererii, pe fondul psihologic generat de războiul dintre Rusia și Ucraina, cei mai mulți dezvoltatori încă nu au aplicat creșterile de costuri în prețurile de vânzare.
Argumente valabile pentru București:
8. Blocajul autorizațiilor, instituit de Primăria Capitalei începând cu luna februarie 2021, va conduce la o lipsă acută de ofertă în perioada 2023-2024.
9. Din cauza acestei situații, prețul terenurilor care beneficiază de autorizații a crescut
semnificativ, cu o medie estimată de 50%.
10. Condițiile de calitate slabă a vieții, din blocurile vechi, care s-au accentuat în ultima perioadă (instalații care nu au fost înlocuite, lipsa apei calde, lipsa parcărilor etc.), vor conduce la o cerere ridicată pe segmentul de locuințe calitative, în contextul în care regiunea București-Ilfov rămâne în top 10 zone de dezvoltare din Europa, din perspectiva PIB.
Cum arată prețurile din România raportat la celelalte piețe imobiliare din Europa și SUA
În comparație cu nivelul pieței din regiune, Bucureștiul are astăzi prețuri cu 10% mai mici față de Belgrad (conform Global Property Guide, prețul mediu este 1.813 dolari/mp în București, versus 1.961 dolari/mp în Belgrad).
Totodată, spre deosebire de Viena, proprietățile luxury în cele mai bune zone sunt cu circa 65% mai mici în București (cca. 5.000 – 7.000 euro/mp), față de cele din capitala Austriei (20.000 euro/mp).
Comparativ cu piața din SUA, unde prețurile au crescut cu 50% de la maximul înregistrat în 2007, în România, prețurile sunt în anumite cazuri mai mici față de maximul înregistrat în aceeași perioadă. În timp ce, în cazul Bucureștiului, veniturile au crescut de peste 3 ori, iar depozitele gospodăriilor au crescut de 5 ori, conform BNR.
Sursa: Cotidianul