Criza imobiliara in China?

China Evergrande Group a ratat, potrivit Reuters, cea de-a treia rundă de plăți la obligațiunile pe termen scurt. Au achitat doar 150 de milioane de dolari și acelea pe bilete la ordin, care au scadența în primăvară. Un total de 101.2 miliarde de dolari, în obligațiuni, conform unei agenții specializate, vor fi scadente în aceeași primăvară. Analiștii imobiliari vorbesc despre o posibilă contagiune. Și nu trebuie uitat că fondurile mari de pensii investesc între 15-30 % din fonduri pe piețele imobiliare, unde până acum au existat randamente bune. Impasul economic actual al companiei ar putea avea consecințe grave pentru piața din țară cât și pentru întreaga lume. 305 miliarde de dolari reprezintă datoriile companiei.

Compania, care are 200.000 de angajați și este responsabilă pentru crearea a peste 3,8 milioane de locuri de muncă în fiecare an, a făcut, de asemenea, obiectul unor proteste masive în ultima săptămână. Birourile sale din Shenzhen au fost ocupate de investitori furioși, agenți de vânzări și contractori.

Un nou val de dezvoltatori imobiliari au în faţă deadline-uri de plată până la sfârşitul anului, iar temerile privitoare la extinderea crizei imobiliare in China cresc.

Problemele s-au extins deja cu mult dincolo de Evergrande Group. Rivalul acestuia Fantasia Holdings Group nu şi-a onorat la rândul său plăţile, iar Modern Land şi Sinic Holdings încearcă să-şi amâne deadline-urile de plată.

Sectorul imobiliar reprezintă aproximativ un sfert din economia chineză şi constituie adesea un factor major în strategiile Beijingului.

Indicatori de pe pieţe arată de asemenea că criza se extinde uşor către alte pieţe cu yielduri ridicate din lumea aflată în curs de dezvoltare.

Mulţi economişti, investitori şi analişti sunt de acord că modelul de business în care dezvoltatorii imobiliari se folosesc de împrumuturi pentru noi construcţii s-ar putea schimba, iar unii dezvoltatori ar putea să nu supravieţuiască, scrie The Wall Street Journal.

 

Credeti ca aceasta criza imobiliara din China va putea afecta in vreun fel si piata imobiliara din Romania?


Doriți să primiți noile mesaje pe email?

Vă puteți la newsletterul Dream Residence în formularul de mai jos.


Lasă un comentariu