Piața imobiliară va crește în 2022

Prețurile în imobiliare vor crește în 2022. Conform multor specialiști în imobiliare, în 2022, piața imobiliară va atinge maxime istorice din punct de vedere al prețurilor.

În ultimul an, în ciuda pandemiei, prețurile în imobiliare și-au păstrat trendul ascendent.

În Bucureşti preţurile s-au situat la nivelul de 1.630 de euro/mp, cu 13,2% mai mult  faţă de decembrie 2020, în timp ce la Braşov, preţul mediu a atins 1.380 euro/mp, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind de aproape 15%.

Motivele creșterilor de prețuri în imobiliare sunt:

– Cererea în imobiliare depăşeşte cu mult oferta existentă de pe piaţă

– Criza forţei de muncă în construcţii

Preţurile din imobiliare sunt dictate de jocul cererii şi a ofertei de imobile, iar în prezent, cererea depăşeşte cu mult oferta. În marile oraşe din România, în special in Bucureşti, se acordă foarte greu autorizaţiile de construcţie şi acest lucru va influenţa dinamica cererii şi a ofertei imobiliare din viitor.

Criza forţei de muncă în construcţii a scumpit metrul pătrat de spaţiu nou construit. Marea provocare a anului 2021 din imobiliare a fost lipsa forţei de muncă. Se estimează că, în acest moment, deficitul este de peste 500.000 de muncitori în domeniu.

Ce locuinţe preferă românii

Odată cu pandemia, cumpărătorii şi-au schimbat preferinţele şi au migrat către suprafeţe locative mai mari. Oamenii au început să gândească distanţele în minute şi nu în kilometri şi, din nevoia de spaţiu, s-au orientat către case cu grădină, terasă sau curte, situate la periferia oraşelor.

Cuplurile tinere, cu copii în special, aleg siguranţa cartierelor liniştite limitrofe în defavoarea facilităţilor oferite de zonele consacrate sau centrale. Migrarea spre spaţiile mai mari şi deschise vine şi din dorinţa oamenilor de a se simţi mai liberi şi de a se implica inclusiv în activităţi de agricultură. Această tendinţă se poate observa la periferiile marilor oraşe, unde apar cartiere rezidenţiale de case pe suprafeţe tot mai mari” , spune Cătălin Priscorniţă, CEO-ul unei cunoscute companii imobiliare.

Pentru mulţi români, marile centre economice – Bucureşti, Cluj, Timişoara – rămân în topul preferinţelor, datorită potenţialului lor de dezvoltare, însă apar noi trenduri pe piaţă.

Prețurile în imobiliare vor crește în 2022. Profită și achiziționează acum un apartament nou în București înainte de scumpirile de anul viitor


Interesat de un apartament nou in sectorul 5? Vezi oferta noastra pe site

 

 


Doriți să primiți noile mesaje pe email?

Vă puteți la newsletterul Dream Residence în formularul de mai jos.


Lasă un comentariu